Home Interviuri Valentin Stefan: Salsa Factory aniverseaza 5 ani

Dintre toate scolile de salsa din Bucuresti, Salsa Factory este cea care isi sarbatoreste “ziua de nastere” la inceputul lunii noiembrie, impreuna cu toti cei care ii impartasesc pasiunea dansului. O “zi de nastere” care va tine trei zile si trei nopti.

Totul a inceput acum cinci ani si, pana in momentul de fata, scoala a reusit sa devina parte semnificativa a peisajul salsa romanesc, iar anul acesta marcheaza trecerea unui nou an printr-un eveniment aniversar impresionant, eveniment ce pare sa se transforme de la an la an intr-un adevarat festival. Pentru Dance Glance, Salsa Factory este speciala, dar nu doar pentru ca a dat Romaniei o dubla campioana mondiala la categoria salsa solo, Simona Petric, un loc 5 mondial la bachata si un loc 7 mondial la salsa obtinute de Simona Petric si Valentin Stefan si cele mai multe participari la campionatele mondiale de salsa, ci si pentru ca noi, echipa Dance Glance, am invatat primii pasi de dans de la instructorii acestei scoli si am continuat sa ii fim elevi sau chiar sa devenim instructori si membrii din trupe 🙂

Cu fiecare an ce trece, Valentin Stefan, cel care organizeaza acest eveniment si fondator al scolii alaturi de Simona Petric, a incercat sa depaseasca aniversarea anterioara. A devenit deja o traditie sa invite performeri si instructori de talie mondiala, iar anul acesta va repeta experienta. In primul weekend din luna noiembrie, mai exact in intervalul 1 – 3 noiembrie 2013, vor veni la aniversarea Salsa Factory patru invitati speciali: Magna Gopal, Leon Rose, Terry si Cecile. Cu ajutorul lui Valentin, va vom prezenta mai multe detalii despre acest eveniment.

1. De cat timp este nevoie sa pregatesti un astfel de eveniment?

Datorita numarului in crestere al evenimentelor de acest gen, artistii din lumea “salsa” au ajuns sa fie extrem de solicitati si pentru a fi sigur ca invitatii pe care tu ti-i doresti la evenimentul tau pot participa, trebuie sa stii cu cel putin un an inainte care va fi data evenimentului, ce urmaresti cu evenimentul tau, ce evenimente similare sunt in apropierea evenimentului tau, ca sa nu te suprapui cu ei sau sa fii la o perioada foarte apropiata de alt eveniment, etc.

2. Cine te ajuta in organizarea evenimentului aniversar?

Cu siguranta ca un eveniment de genul acesta nu ar putea exista fara implicarea deosebita a anumitor persoane care isi dedica o mare parte din timpul lor liber pentru a fi sigure de reusita evenimentului. Si aici ma refer in primul rand la coregrafii, instructorii sau elevii Salsa Factory.

Cu aceasta ocazie tin sa le multumesc in mod deosebit tuturor celor implicati anul acesta in showurile noastre. Ii admir pentru perseverenta, ii respect pentru munca depusa, entuziasm … Nu stiu cati dintre ei vor mai fi alaturi de noi peste cativa ani, dar pentru ceea ce ei fac anul acesta, eu ma inclin in fata lor si sunt extrem de mandru ca am langa mine niste oameni extraordinari. Ei sunt speranta noastra ca fenomenul acesta are un viitor si ca ei duc mai departe viziunea pe care eu si Simona am avut-o atunci cand am deschis aceasta scoala.

Pe langa acesti oameni care fac parte din Salsa Factory, noi mai colaboram si cu alti coregrafi axati pe alte stiluri, avem colaborari cu mass media – si aici ma refer atat la presa scrisa, online cat si TV, plus colaborari cu persoane din diverse alte domenii (foto, video, sunet, make-up, hairdressing, etc.)

3. Care sunt greutatile pe care le-ai intampinat in organizarea aniversarii?

La prima editie vroiam doar sa aniversam un an de scoala si sa ne distram alaturi de elevii si de prietenii nostrii de la alte scoli, lucru care s-a intamplat cu un succes destul de mare. Fenomenul acesta fiind mereu intr-o evolutie continua, dorinta elevilor de a invata cat mai multe lucruri sau de a urca pe scena, ne-a facut sa ducem lucrurile an de an la un nivel din ce in ce mai ridicat. Si atunci au inceput sa apara si probleme, greutati peste care am reusit mereu sa trecem, intr-un fel sau altul. Sunt lucruri normale care se intampla si apar mereu pentru ca, dorindu-ti sa organizezi un eveniment din ce in ce mai mare, te vei lovi mereu de lucruri necunoscute tie pana in acel moment.

Exemple de probleme: probleme cu hotelul (cei de la hotel au incurcat datele in care aveam evenimentul si ne-am trezit cu invitatii pe aeroport si fara cazare), probleme cu invitatii (ne confirmau prezenta, le faceam reclama, ii puneam pe afise si ei nu mai veneau la eveniment), probleme cu preturile locatiilor unde doream sa tinem evenimentul (ne cereau un pret si cand doream sa semnam contractul se razgandeau si ne cereau mult mai multi bani), probleme cu diversi colaboratori (ne cereau un pret pe anumite servicii, ii plateam si dupa ce vedeau succesul evenimentului incercau sa mai obtina bani in plus), probleme cu alti organizatori/scoli care incercau sa ne puna bete in roate prin diverse metode.

Probleme vor fi mereu, cu siguranta, insa datorita (si nu din cauza) acestor probleme noi am invatat sa organizam din ce in ce mai bine evenimentul si sa fim receptivi la nevoile participantilor. Cu siguranta ca si noi gresim sau vom mai face greseli, insa gresim din lipsa de experienta, niciodata din rea vointa si va exista mereu o data viitoare cand poti repara si organiza un eveniment si mai bun.

4. Magna Gopal este membra a scolii Salsa Factory? Ea este prezenta la evenimentul vostru al doilea an consecutiv 🙂

Se pot spune foarte multe lucruri despre Magna si sunt convins ca multi dintre cei care au avut sansa s-o cunoasca imi pot confirma aceste lucruri. Este o profesionista desavarsita, o dansatoare ale carei merite sunt recunoscute peste tot in lume, are un stil propriu/unic, un profesor care nu are retineri in a da cat mai mult elevilor sai (si aici ma refer la workshop-uri). Insa, cel mai important aspect este ca Magna este un om deosebit. Ma bucur ca avem aceasta sansa de a o avea doi ani la rand la Bucuresti, ca putem invata din experienta ei vasta, ca putem dansa ore intregi cu ea la petreceri. S-a atasat foarte mult de Romania, inca de acum cativa ani cand a fost prezenta la Mandinga Salsa Fest. A ramas impresionata de felul romanilor de a se distra, de evolutia pe care a putut s-o observe in anii ce au urmat si isi doreste sa fie invitata in fiecare an la evenimentul nostru. Speram sa si putem realiza acest lucru, pentru ca avem nevoie de oameni ca Magna prezenti la evenimentul nostru, chiar si ani la rand.

5. Desi sunt foarte cunoscuti in lumea salsa internationala, spune-ne cateva cuvinte despre invitatii speciali de anul acesta. De ce ar veni lumea la workshop-urile lor?

Anul acesta ne-am dat peste cap foarte mult sa reusim, alaturi de Magna Gopal, sa aducem si alti dansatori extraordinari, dansatori ce au reusit sa scrie file de istorie in lumea salsa, respectiv Terry & Cecile si Leon Rose.

I-am descoperit pe Terry & Cecile acum 6 ani cand i-am vazut prima oara la Timisoara, la SAF. Am ramas profund impresionat de stilul lor deosebit, de felul in care au ales sa se joace cu muzica in show-urile lor, de originalitatea costumelor sau ale coregrafiilor lor.

Aceleasi lucruri le pot spune, cu siguranta si despre Leon Rose, unul dintre cei mai vechi dansatori/coregrafi de salsa din lume, un dansator care impresioneaza inca de la primii pasi pe care-i face pe scena, asta si datorita backround-ului pe care il are in lumea teatrului, acesta fiind si absolvent al “Anna Scher Theatre School”. A dansat alaturi de Enrique Iglesias pe scena, si, de curand, a fost si finalist al emisiunii “Got to Dance” din Marea Britanie.

6. Desi sunt foarte cunoscuti in lumea salsa internationala, spune-ne cateva cuvinte despre invitatii speciali de anul acesta. De ce ar veni lumea la workshop-urile lor?

Anul acesta ne-am dat peste cap foarte mult sa reusim, alaturi de Magna Gopal, sa aducem si alti dansatori extraordinari, dansatori ce au reusit sa scrie file de istorie in lumea salsa, respectiv Terry & Cecile si Leon Rose.

I-am descoperit pe Terry & Cecile acum 6 ani cand i-am vazut prima oara la Timisoara, la SAF. Am ramas profund impresionat de stilul lor deosebit, de felul in care au ales sa se joace cu muzica in show-urile lor, de originalitatea costumelor sau ale coregrafiilor lor.

Aceleasi lucruri le pot spune, cu siguranta si despre Leon Rose, unul dintre cei mai vechi dansatori/coregrafi de salsa din lume, un dansator care impresioneaza inca de la primii pasi pe care-i face pe scena, asta si datorita backround-ului pe care il are in lumea teatrului, acesta fiind si absolvent al “Anna Scher Theatre School”. A dansat alaturi de Enrique Iglesias pe scena, si, de curand, a fost si finalist al emisiunii “Got to Dance” din Marea Britanie.

Te poti uita de zeci de ori la show-urile lor si sa nu te saturi. Acestia sunt genul de artisti pe care noi i-am dorit prezenti la evenimentul nostru si, prin numeroase eforturi, am reusit sa-i aducem in Romania.

La fiecare editie a evenimentului nostru am incercat, impreuna cu invitatii nostri, sa alegem anumite workshopuri pe care sa le adaptam la nevoile dansatorilor din Romania. Foarte multi dansatori din Romania sunt sau au fost axati doar pe workshopuri de “figuri in pereche” si, pe langa alti factori, acest lucru nu a dus, din pacate, la o evolutie a lor. Pentru a deveni un bun dansator nu este suficient doar sa stii sa faci figuri, in cazul baietilor sau sa te lasi condusa, in cazul fetelor. De aceea, an dupa an, venim in intampinarea dansatorilor, tocmai pentru a-i ajuta sa se dezvolte pe cat mai multe planuri. Vom avea workshopuri de body movement, de muzicalitate din perspectiva dansatorului, de styling in pereche, funky cha cha, musical footwork, kizomba, semba, principii de leading & following, pachanga, cat si un workshop special doar pentru instructorii tuturor scolilor de salsa care vor dori sa participe, tinut de Terry si Cecile. Eu personal, pe oriunde am avut ocazia, am participat mereu la workshopurile de instructori, pentru ca e important sa invat mereu lucruri noi care sa-mi imbunatateasca metoda de predat sau felul in care coregrafiez, de exemplu.

7. Ce show-uri pregatiti anul acesta? Cine se ocupa de coregrafie? Cine va face costumele?

Ca in fiecare an, dupa cum am obisnuit publicul prezent la noi la aniversare, venim mereu cu showuri noi, cu momente noi si inedite. Nu vreau sa stric toate surprizele, si, tocmai de aceea, pot spune ca pregatim cel putin 4 showuri proprii, spectaculoase, insa si alte momente la care noi lucram deja de jumatate de an. Anul acesta am colaborat intens cu Daniel Dobre, cel care este si coregraf la emisiunea “Dansez pentru tine”, de la Pro TV, iar amprenta sa se va vedea in unele din showurile noastre. De asemenea, deoarece Dani este prezent de curand si in “fashion business”, tot el s-a ocupat si de o parte din costumele noastre.

Pentru cine isi mai aminteste, tot Daniel Dobre este cel care s-a ocupat de coregrafia show-ului nostru “Tormento”, un show ce a avut un impact deosebit acum mai bine de 3 ani.

8. Cum crezi ca va fi privita de publicul salsa din Romania aniversarea de anul acesta comparativ cu cea de anul trecut?

Salsa Factory si-a dorit mereu un drum ascendent, un drum propriu, si a lucrat intens in a-si mentine aceste teluri si in a-si defini propriul stil. De aceea, cei care au fost prezenti la evenimentele noastre de pana acum sau ne-au urmarit show-urile, workshop-urile sau toate celelalte activitati in care am fost implicati, sunt convins ca nu vor regreta daca vor veni la cea de a 5-a editie a aniversarii scolii noastre. Din contra, vor regreta cei care nu vor participa. Ca si pana acum, venim in ajutorul celor care nu vor putea participa din varii motive la evenimentul nostru si, tocmai de aceea, il vom transmite live, pe internet, pe site-ul nostru: www.salsafactory.ro. Vor avea parte de show-uri in premiera, show-uri ale invitatilor speciali: Magna Gopal, Terry & Cecile, Leon Rose, dar si show-uri ale multor scoli sau trupe de salsa din Romania, precum: Melodia Project, Mania Latina, Salsa Picante, Con Sabor, Electric Salsa, Latin Dance, Step in2 Salsa, Bailarte si alti performeri cu care inca suntem in discutii.

9. Te-ai gandit pana acum sa transformi aceasta aniversare in festival, luand in calcul numarul invitatilor internationali care a inceput sa creasca de la an la an?

Anul acesta avem participanti din Irlanda, Germania, Israel, Franta , Israel, Bulgaria sau Ungaria. Au aflat de noi pe internet, au platit full pass-ul prin banca, si-au luat bilet de avion si vor veni sa participe la evenimentul nostru asa cum si noi participam la evenimente in afara Romaniei. Suna foarte frumos “festival” sau “congres” si probabil lucrurile tind spre acest lucru, insa, din punctul meu de vedere implica si multe responsabilitati, iar eu incerc sa organizez sau sa ma ocup doar de lucruri care efectiv pot fi facute, bineinteles, mereu tintind spre mai sus.

Tinand cont de cat de obositor a fost si este sa organizezi asa ceva, plus faptul ca eu inca sunt in activitate, gen predat, coregrafiat, dansat in trupa sau in pereche, am ajuns la o lipsa acuta de timp disponibil pentru a mai realiza si altceva.

De aceea, acum, tendinta ar fi sa spun nu, nu o sa transform aniversarea in festival, dar viata are farmecul sau si le aranjeaza pe toate asa cum trebuie, asa ca nu trebuie sa-mi fac nicio grija in privinta viitorului evenimentului, fie ca se va numi festival sau aniversare.

 Mai multe detalii
Site Oficial Pagina Facebook Pagina Youtube

Leave a Reply

INTERVIURI