Home Profil Artist RAY BARRETTO – El Rey de las Manos Duras

Ray Barretto – El Rey de las Manos Duras

Ray Barretto este unul din muzicienii pe care noi, dansatorii latino, trebuie sa-l cunoastem. Dansam in fiecare seara pe muzica lui, fie ca e salsa sau cha cha cha. Specialitatea lui a fost instrumentul numit congas, de aici si supranumele de “El Rey de las manos duras”. A cantat alaturi de marele Tito Puente si este considerat o legenda a muzicii latino alaturi de multi altii pe care ii vom prezenta pe viitor.

Nume: Ray Barretto
Nascut: 29 aprilie 1929, Brooklyn (New York)
Gen muzical: Latin, Jazz
Instrumente: percutie – congas
Music groups: Fania All-Stars, The Blackout Allstars

BIOGRAFIE

Ray Barretto s-a nascut in orasul New York, din parinti puertoricani. A crescut in ghetourile latino din estul Harlem-ului (Spanish Harlem), o regiune de la marginea New York-ului, preferata de emigrantii din Puerto Rico, Republica Dominicana sau Mexic. Inca de cand era mic copil, a fost influentat de dragostea mamei sale pentru muzica si de muzicieni de jazz precum Duke Ellington, Count Basie sau Goodman.

La varsta de 17 ani se inroleaza in armata si este detasat in Germania. Acolo il intalneste pe muzicianul belgian Fat Sadi si participa la sesiuni de jazz in clubul Orlanda din Munchen (Germania). Ceea ce l-a determinat totusi sa devina muzician a fost piesa lui Dizzy Gillespie (unul dintre cei mai mari trompetisti ai lumii, care a pus bazele jazz-ului latin), “Manteca”, cantata cu percutionistul cubanez Chano Pozo.

1949 este anul in care termina stagiul militar si se intoarce in Harlem, unde canta la diferite sesiuni si cluburi, perfectionadu-si conga. Apoi, este invitat de Charlie Parker sa cante in trupa lui. Talentul sau ii aduce o colaborare de patru ani cu pianistul si seful de orchestra cubanez Jose Curbelo. In 1957, Ray Barretto il inlocuieste pe Mongo Santamaria in trupa lui Tito Puente, pentru care va canta timp patru ani. Alaturi de Tito, inregistreaza primul sau album, “Dance mania”.

In 1961, la initiativa lui Orin Keepnews, ca sef de orchestra, Barretto formeaza o “charanga” si inregistreaza albumul “Pachanga with Barretto”. In 1962, lanseaza albumul “Charanga moderna”, care contine piesa “El Watusi”, primul sau hit care, la mai putin de un an, ajunge in Top 20 in Statele Unite.

Intre 1968 si 1975, Barretto a inregistrat noua albume colaborand cu Fania Records. In 1972, orchestra Ray Barretto inregistreaza unul din cele mai populare albume: “Que viva la musica”. Un an mai tarziu, un alt album foarte cunoscut este lansat: “Indestructibile”.

In ajunul anului 1975, Barretto canta pentru ultima data cu trupa lui de salsa. Vor continua insa sub numele de Guarare, inregistrand trei albume: “Guarare” (1977), “Guarare” (1979) si “Onda tipica” (1981).

In anii urmatori, a colaborat cu Atlantic Records, inregistrand “Barretto live. Tomorrow”. In 1979, se intoarce la Fania si, impreuna cu Adalberto Santiago, inregistreaza “Rican/Struction”, un real succes care ii aduce in anul urmator trei premii: Album of the year, Musician of the year si Best conga player.

1983 este anul in care, impreuna cu Celia Cruz si Adalberto, formeaza Tremendo Trio, o colaborare de succes care le aduce premiul Salsa album of the year. Doua din piesele catigatoare, “Todo se va poder” (1984) si “Aqui se puede” (1987), il au ca vocalist pe Ray Saba.
A doua colaborare cu Celia Cruz ii aduce inca un premiu Grammy in 1990, pentru piesa “Ritmo en el corazon”.

Pe 30 august 1990 este organizat un concert in onoarea lui Ray Barretto, pentru implicarea lui in muzica latino si jazz, concertul “Las dos vidas de Ray Barretto”, desfasurat la Universitatea din Puerto Rico.

Ray Barretto se stinge din viata la varsta de 76 de ani, lasand in urma sa o mostenire muzicala de nepretuit. Toti salseros din lume au dansat si vor mai dansa pe muzica lui multi ani de acum incolo.

Dance Glance TOP 10
TITLU ARTIST ALBUM GENRE/STYLE
Ritmo En El Corazon Ray Barretto/Celia Cruz Ritmo En El Corazon Mambo
Indestructible Ray Barretto Indestructible Mambo
El Watusi Ray Barretto Charanga Moderna Boogaloo
Son Con Cuero Ray Barretto Hard Hands Boogaloo, Latin Jazz
El Diablo Ray Barretto Charanga Moderna Cha cha cha
Acid Ray Barretto Acid Salsa, Funk, Soul
Swing la moderna Ray Barretto Master Sessions Vol I Mambo
Tumbao africano Ray Barretto Cuba Linda Son Cubano
Algo Nuevo Ray Barretto Tha Last Mambo Mambo
El Nuevo Barretto Ray Barretto Ahora Si Son Cubano
Galerie foto

Similar articles

Leave a Reply

INTERVIURI