Home Profil Perfomer Felix CRAINICU – Oportunidad, Escuela de Salsa

Felix CRAINICU – Oportunidad

Felix CRAINICU este inginer, regizor de teatru dar si dansator latino. A infiintat scoala de dans “Oportunidad, Escuela de Salsa” si de atunci este prezent la aproape toate evenimentele latino din tara.

5 INTREBARI DESPRE DANCE

Cum a inceput totul?

Cred ca totul a inceput prin anul 2000. Am descoperit dansul contact, un fel de experiment pre-contemporan. Totul pleca de la contactul pe care il aveai cu solul, cu partenerul, cu aerul. Era fascinant modul in care universul capata noi valente prin atingerea pe muzica. Deja lumea teatrului era cea care ma fascina masiv. Desi aveam in “palmares” spectacole de teatru-dans pe scena, nu cunosteam inca salsa. Am ajuns la cursurile lui Michael Mussuliss si totul s-a schimbat. Evident, a trebuit sa existe o fata care sa imi spuna: “De ce te uiti atat de mult la “Dance with me”? Oricum nu vei ajunge niciodata sa dansezi ca ei, de ce pierzi timpul?”. Nu doar ca am ajuns sa dansez cu ei (nu “ca” ei, ci CU ei), dar multi mi-au devenit amici si/sau instructori. Ma refer la dansatorii de salsa din film. Nu la actori, ci la dansatorii adevarati. Fata a disparut definitiv din peisaj, dansul a ramas. Definitv, cred eu.

Studii, performante sau premii (legate de dans)

Studii – Universitatea Politehnica – Inginerie Economica. Am terminat Politehnica in 10 ani, ca sa nu fac armata. Nu am practicat niciodata ingineria. Drept – un an, dupa care am abandonat de plictiseala. Universitatea Nationala de Arta teatrala si Cinematografica I.L.Caragiale – regie teatru, cu optiune secundara coregrafie. Pe diploma de bac (am absolvit Lazarul, nu altceva), scrie ca sunt prelucrator prin aschiere.

Cred ca daca as sapa intre amintiri as putea spune ca am luat premii in oarecare intreceri, dar nu le consider importante. Singura competitie care conteaza este aceea impotriva “mea”, adica sa caut sa devin mai bun data viitoare. Sau maine. Sau acum! Un concurs in care se intrec 5, 50 sau 500 de perechi este neinteresant pentru mine.

Momentul care te-a marcat in cariera de dansator

Ar fi multe, pozitive si negative. Nu vreau sa dau nume, nu vreau sa dau exemple si nu vreau sa rememorez momente care ar putea capata alta conotatie decat aceea pozitiva. Voi raspunde asa: de fiecare data, zi de zi, club dupa club, show dupa show, constat ca exista oameni care nu ar trebui sa se suie pe scena. Sau care nu ar trebui sa ii invete pe altii. Si atunci decid, de fiecare data, sa merg mai departe. Pentru ca sunt mai bun decat ei. Sau macar diferit.

Evident, probabil altii spun despre mine acelasi lucru. E o lume (aparent) libera.

Motivul care te face sa urci pe scena

As putea raspunde la fel ca profesorul meu de la clasa de regie teatru, regretatul regizor Tudor Marascu – “Pentru ca vad atat de multi oameni care o fac mai prost decat mine.” Era una din replicile lui atunci cand il intrebai de ce face regie.

Ma sui pe scena pentru ca vreau sa fac ceea ce mai nimeni din lumea dansului social nu face – sa spun o poveste. Toti se urca pe scena pentru ca au ceva de demonstrat. Eu doar vreau sa spun o poveste care sa trezeasca in spectator ceva. O traire, un sentiment, o reactie.

Motivul care te face sa dansezi social, in club

Bucuria dansului. Raspunsul fetei atunci cand o surprind in dans. Idea de masculin vs feminin.

5 INTREBARI DESPRE GLANCE

Artistul/Performer-ul care te inspira (in acest moment), sau care te-a ajutat sa te descoperi.

Sir Charles Spencer… adica Charlie Chaplin. Unul din oamenii geniali care a schimbat mentalitati si care a facut ca arta sa fie ceea ce trebuie sa fie, adica acel “ceva” care sa ii faca pe toti oamenii sa inteleaga ca in viata exista si altceva in afara simplelor datorii de zi cu zi. Si mai am un idol spiritual – genialul Scrat din Ice Age. Este exemplul perfect de perseverenta. Il ador.

Numeste 3 piese latino care sunt in acest moment in playlist-ul tau, poate chiar pe repeat (indiferent daca sunt melodii de salsa, bachata, cha cha, zouk etc)

Ignacio Pineiro – El Son Hay Que llevarlo en el Corazon

Alfredo Rodriguez – Merceditas ya me voy

George Lamond – Que tu te vas

Care este profesia ta, pe langa cea de dansator/performer?

Regizor de teatru / realizator radio. Fac radio din 1993, iar teatru de prin 1998. Imi mai amintesc de alte calificari gen prelucrator prin aschiere sau inginer/manager al sistemelor de productie 😀

Mancarea preferata

Salatele, fructele, orezul (indian, chinezesc, oriental) si mancarurile vegetariene arabesti. Sunt vegetarian de la sfarsitul anilor 90.

Data nasterii si zodia

01.01.1973 / capricorn

Galerie foto

 

Leave a Reply

INTERVIURI