Home Profil Artist TITO PUENTE – El Rey de los Timbales

TITO PUENTE – El Rey de los Timbales

Tito Puente este considerat unul dintre pionierii muzicii latino. El obisnuia sa experimenteze si sa combine stilurile latino cu alte stiluri muzicale, dar a ajuns sa fie cunoscut si apreciat in mod special pentru compozitiile de mambo si jazz, care au fost de fapt baza carierei sale de peste 50 de ani.

Nume: Tito Puente
Nascut: 20 aprilie 1923, New York City
Gen muzical: Latin Jazz, Mambo, Cha Cha Cha, Bossa nova, Afro-Cuban
Instrumente: pian, percutie, saxofon, vibrafon, timbale
Music groups: Puente Orchestra Tito, Puerto Rico Orquesta Sinfonica

BIOGRAPHY

Compozitor renumit si sef de orchestra, Tito Puente, pe numele sau adevarat Ernesto Antonio Puente Jr., s-a nascut in New York pe 20 aprilie 1923. Parintii sai, Ernest si Ercilia Puente, au fost imigranti din Puerto Rico, iar Tito a crescut in New York, mai exact in Spanish Harlem, unde a devenit un muzician profesionist de la varsta de 13 ani. Copil fiind, el a invatat sa cante la diferite instrumente, incepand cu pianul si continuand apoi cu percutia, saxofonul, vibrafonul si timbales. Dupa o perioada de ucenicie in Orchestra Machito, Puente a fost incorporat in Marina SUA si a luptat in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Revenind in New York in 1945, Puente a folosit banii pe care i-a primit in urma participarii la razboi pentru a se inscrie la renumita scoala Juilliard School of Music din New York, unde a studiat dirjiarea, orchestrarea si teoria. In 1948, el a format o mica orchestra, care mai tarziu a devenit cunoscuta sub numele “Puente Orchestra Tito”. Prin anii ’50, orchestra a fost foarte apreciata, iar Puente a devenit ulterior cunoscut ca o senzatie a muzicii latino.

In 1958, Puente a lansat cel mai bine vandut album al sau – Dance Mania, dupa care, la scurt timp, au urmat mai multe hit-uri cu piese notabile, cum ar fi: Babarabatiri, Ran Can Can si Oye Como Va. Fanii au apreciat modul in care Puente a combinat muzica traditionala latino cu acorduri de jazz si alte genuri. Puente a adaugat mai tarziu alte ritmuri latino si afro-cubaneze repertoriului sau, cum ar fi cha-cha, merengue, bossa nova si salsa. Modul in care a experimentat continuu si creativitatea sa i-au adus reputatia de pionier al muzicii latino.

De-a lungul carierei sale, Puente a cantat alaturi de renumiti interpreti de jazz, printre care George Shearing si Woody Herman, precum si de multe stele ale muzicii latino. In ultimii ani, el a fost acompaniat de mai multe orchestre simfonice.

Puente a primit numeroase premii pentru activitatea sa, inclusiv cinci premii Grammy, primul fiind castigat in 1979, pentru albumul Homenaje un Beny, un tribut adus Benny More. Albumul sau din 1976, The Legend, a fost apoi nominalizat pentru un premiu Grammy in 1977 si a mai obtinut inca sapte nominalizari la mijlocul anilor 1990. Puente a mai acumulat inca doua premii Grammy in 1980, pentru albume mai “traditionale” de latin jazz: On Broadway si Mambo Diablo, si a luat un al patrulea astfel de premiu in 1990, pentru Goza Mi Timbal.

In 1999, lui Tito Puente i-a fost acordata o diploma de onoare de la Universitatea Columbia. In anul urmator, el a primit un Latin Grammy Award pentru cea mai buna performanta latino tropical traditionala – al cincilea Grammy pentru Mambo Birdland.

Cu o cariera care se intinde pe cativa zeci de ani, Tito Puente, numit uneori King of Latin Jazz sau pur si simplu El Rey (The King), reprezinta un punct de referinta in cultura populara latino. El lasa mostenire mai mult de 100 de albume si mai mult de 200 de compozitii. Puente este un muzician venerat, privit ca o legenda a muzicii latino si jazz.

Ernesto Antonio Puente Jr a trecut in nefiinta in noaptea de 31 mai 2000. Ultimul supravietuitor al Trio-ului Machito, Puente, Rodriguez), Tito Puente a cantat pana in ultimile sale clipe. Ca urmare a unor complicatii cardiace, el si-a anulat intreagul program pentru lunile mai si iunie 2000 (inclusiv mai multe aparitii la nivel mondial: Puerto Rico Heineken JazzFest). Ultima sa aparitie a avut loc la un concert din Puerto Rico, in 29 aprilie 2000, un ultim concert din seria de spectacole cu Puerto Rico Orquesta Sinfonica. Dupa terminarea show-ului, el a fost dus de urgenta la un spital din apropiere, cu probleme respiratorii. A plecat apoi la scurt timp din spital in stare buna, revenind la New York pentru a-si continua tratamentul.

Dance Glance TOP 10
TITLU ARTIST ALBUM GENRE/STYLE
Oye Como Va Tito Puente El Rey Cha Cha Cha
Ran Kan Kan Tito Puente The Essential Tito Puente Salsa
Salsa y sabor Tito Puente Para Los Rumberos Salsa
Mambo Gozon Tito Puente Hoy Y Ayer Salsa
El coco seco Tito Puente The Big World Of Tito Puente Salsa
El Cayuco Tito Puente Hoy Y Ayer Cha Cha Cha
Take five Tito Puente Hoy Y Ayer Latin Jazz
Mambo Diablo Tito Puente Dance Mania Salsa, Mambo
Para Los Rumberos Tito Puente Para Los Rumberos Salsa
El Rey Del Timbal Tito Puente El Rey Salsa, Percutie
Picadillo Tito Puente/Charlie Palmieri/Ray Barreto/Salvador Cuevas The Essential Tito Puente Latin Jazz, instrumental
Galerie foto

Similar articles

Leave a Reply

INTERVIURI