Home Profil Artist ROBERTO ROENA – El Bongocero

Roberto Roena - El Bongocero

Roberto Roena face parte din grupul select al marilor artisti latino. Este un renumit percutionist salsa, conducator de orchestra si dansator. Este nepotul legendarului dansator Anibal “Andy” Vazquez, alaturi de care a participat la numeroase spectacole, in cadrul trupei sale “The Apollo Sound”. Roberto a mai cantat alaturi si de alte renumite orchestre: Cortijo y Su Combo, El Gran Combo sau Fania All Stars.

Nume: Roberto Roena
Nascut: 16 ianuarie 1940, Mayaguez (Puerto Rico)
Gen muzical: Latin Jazz, Mambo, Cha Cha Cha, Bossa nova, Afro-Cuban
Instrumente: bongo, conga
Music groups: Roberto Roena y su Apollo Sound, El Gran Combo, Cortijo y Su Combo

BIOGRAFIE

Cortijo y Su Combo: Roberto Roena si-a inceput viata de artist ca dansator. Alaturi de fratele sau, Cuqui, a dansat la diferite spectacole televizate stiluri latino cum ar fi mambo si cha cha cha. La varsta de 16 ani, a fost recrutat de Cortijo, care cauta la acea vreme pentru noua sa trupa un cantaret bongo capabil sa danseze si sa cante cowbell in acelasi timp. Numele grupului deriva din cel al unei trupe deja existente, numita El Combo. Timp de 7 ani, Roena a facut parte din Cortijo y Su Combo, avand ca vocalist pe marele Ismael Rivera. Cu un asa line-up, au concertat pe marile scene din USA, Europa si America de Sud. De mentionat este ca trupa Cortijo y Su Combo, compusa in mare parte din muzicieni de culoare (cu radacini din Puerto Rico), a fost prima trupa care a urcat pe scene unde doar artistii albi aveau acces, atat in Puerto Rico, cat si in alte tari.

El Gran Combo: Din nefericire, arestarea lui Ismael Rivera sub acuzatia de posesie de droguri a oprit parcursul bun al trupei. In absenta lui “El Sonero Mayor”, muzicienii lui Cortijo au discutat despre viitorul trupei. Cativa dintre ei au ales sa se distanteze de Rivera si asa a aparut El Gran Combo. Loialitatea fata de mentorul sau, Rafael Cortijo, l-a determinat pe Roena sa nu se alature imediat noii trupe formate. In cele din urma, Cortijo se muta in New York in cautarea unor muzicieni noi, iar dupa 9 luni, Roberto, ramas in Puerto Rico, s-a decis sa se alature El Gran Combo, condusa la momentul respectiv de pianistul Rafael Ithier.

Roena ramane alaturi de noua senzatie a muzicii latino, El Gran Combo, pana in anul 1969. Dornic de un proiect personal, formeaza un grup nou, Los Megatones, in 1967, cantand latin jazz intr-un club local. Doi ani mai tarziu, in urma unei neintelegeri cu Andy Montanez, unul din vocalistii El Gran Combo, Roberto Roena paraseste trupa.

Roberto Roena y Su Apollo Sound: In 1969, formeaza o noua trupa sub numele Roberto Roena y Su Apollo Sound, care va deveni una din cele mai valoroase trupe de muzicieni salsa din Puerto Rico. Numele El Apollo Sound provine de la simplul fapt ca prima repetitie a trupei a coincis cu ziua in care NASA a lansat Apollo 11, prima naveta spatiala care a aterizat pe Luna. Cateva din hit-urile trupei sunt “Y Tu Loco Loco”, “Traicion”, “Que Se Sepa” si “Herencia Rumbero”. Roberto Roena a mai colaborat pe termen lung si cu Fania All Stars, cu care a inregistrat chiar o piesa sub semnatura propie, “Coro Miyare”, si a sustinut numeroase spectacole live cantand la bongos si dansand cu unchiul sau, cu legendarul Anibal Vazquez.

In 1970, Roena mai face un pas urias in cariera sa datorita colaborarii cu superstarul african Manu Dibango, component al Soul Makossa, creand o fuziune intre salsa si jazz. In cadrul proiectului Apollo Sound, colaboreaza cu muzicieni de exceptie, cum ar fi Tito Puente, Cortijo y Su Combo, El Gran Combo and Los Sunsets, Mario Ortiz, Bobby Valentin, Elias Lopes, Luis “Perico” Ortiz sau Papo Lucca. Apollo Sound a introdus un “sunet nou” in muzica salsa, utilizand doua trompete, un trombon si un saxofon, o combinatie pe care a imprumutat-o de la grupul rock Blood, Sweat and Tears (in onoarea caruia a compus o versiune a hit-ului “Spinning Wheel”).

Roberto a considerat intotdeauna ca varietatea este cheia succesului, asa ca a inclus in repertoriul sau muzical ritmuri alerte, dar si romantice, a compus in limba spaniola, dar si in limba engleza. Astfel, primul CD al Apollo Sound contine hit-uri ca “Tu loco loco y yo tranquilo”, “El escapulario” si “El sordo”. Tot ei au fost cei care au popularizat clasicul “Sonando con Puerto Rico” al lui Bobby Capo.

Timp de un deceniu, Apollo Sound a inregistrat piese cu casa de discuri International Records (o filiala a Fania), adunand succes dupa succes: “Traicion”, “Chotorro”, “Mi Desengano”, “Fea”, “Marejada feliz”, “Cui cui” sau “El progreso”, printre multe altele. Popularitatea dobandita la radio le-au adus concerte in toata America.

In perioada anilor ’80, Roberto Roena si Apollo Sound, alaturi de intreaga miscare salsa, au cunoscut o perioada dificila. Roena a incercat sa reinvie conceptul Apollo Sound in deschiderea concertului cantaretului britanic Sting, la Coliseo Roberto Clemente, unde au prezentat versiunea salsa a hit-ului “Every Breath You Take”. In 1994, a sarbatorit 25 ani cu orchestra sa intr-un concert de succes la Centro de Bellas Artes din San Juan. In acest an, in cadrul congresului de salsa din Puerto Rico, eveniment care tocmai s-a incheiat, Roberto Roena a sarbatorit 60 de ani de cariera muzicala. Ii uram maestrului “La Multi Ani!” si va propunem sa ascultam 10 din piesele lui care ne-au placut noua cel mai mult.

Dance Glance TOP 10
TITLU ARTIST ALBUM GENRE/STYLE
Cucarachita Cucarachon Roberto Roena Apollo Sound 6 Montuno
Que Se Sepa Roberto Roena Apollo Sound 6 Guaguanco
Mi Desengano Roberto Roena La Herencia Guaguanco
Cui Cui Roberto Roena En Vivo Desde Bellas Artes Mambo
Avisale a mi Contrario Roberto Roena y su Apollo Sound Roberto Roena y su Apollo Sound Guaguanco
Vigilandote Roberto Roena La Salsa Mayor Guaguanco
Te Lo Voy A Jurar Roberto Roena Apollo Sound II Guaguanco
Como Te Hago Entender Roberto Roena Mi Musica 1997 Guaguanco/Son Montuno
Guaguanco Del Adios Roberto Roena La Herencia Guaguanco
Mi Mambo DonSalserisimo, Roberto Roena Colaborare Mambo/Guaguanco
Galerie foto

 

 

 

 

 

Similar articles

Leave a Reply

INTERVIURI