Home Interviuri Judit Borzasi – o romanca la World Latin Dance Cup 2013

Am aflat cu mare surprindere si bucurie ca in randul premiantilor de la World Latin Dance Cup 2013, din Miami Florida s-au aflat doua romance: Simona Petric (locul III – categ. solo) si Judit Borzasi (locul IV – Cha Cha Cha Couple). Ne bucuram sa vedem performanta artistilor nostri la cele mai importante competitii din lume, dar suntem curiosi, cati dintre voi ati auzit de Simona Petric? Dar de Judit Borzasi?

Pana o sa ne oferiti raspunsurile voastre, ne dorim sa v-o prezentam pe secuianca Judit Borzasi, pe care pasii de dans au purtat-o departe, in tara cangurilor, pe continentul insula Australia. Cum a ajuns acolo si ce inseamna pentru ea dansul ne-a povestit chiar Judit.

1. De unde esti si cum ai ajuns sa dansezi si mai ales cum ai ajuns sa reprezinti Australia?

Sunt nascuta in Gheorgheni (Harghita), unde am inceput sa dansez la varsta de 9 ani in cadrul clubului de dans Step Dance, la initiativa parintilor mei. Am descoperit foarte repede ca dansul e ceva deosebit pentru mine si adoram sa fiu pe scena.

Mai tarziu, am plecat cu studiile din Romania si pasiunea pentru dans m-a urmarit peste tot. Astfel, am ajuns in Australia initial prin castigarea unei burse de studiu la Griffith University din Brisbane, iar apoi am ramas pentru a deveni instructor de dans.

2. O performanta ca aceasta nu se face peste noapte, cu siguranta au existat alte premii si concursuri in palmaresul tau. Se poate sa ne povestesti despre cele mai importante?

Intr-adevar, nu s-a facut peste noapte. Am inceput pregatirile pentru WLDC cu partenerul meu, Csaba Szirmai acum 4 luni. Amandoi suntem dansatori antrenati, am inceput de mici copii cu dans sportiv, ceea ce ne-a asigurat o fundatie semnificativa si, de asemenea, amandoi eram familiari deja cu lumea latino.

Eu am invatat primii pasi de salsa la clubul Salsa Caliente din Cluj Napoca. Din cauza atmosferei de la cursuri si petreceri dar mai ales a prieteniilor noi, m-a acaparat cu totul lumea dansurilor latino si m-am luptat pana am ajuns sa fac parte din grupa lor de performanta. De atunci am participat la mai multe evenimente salsa si in Romania si in Australia.

Abia anul acesta in Australia am inceput sa concurez mai activ in lumea salsa. Am castigat locul doi la Salsa Open – Queensland, in categoria Professional Ladies Solo, si am castigat locul 1 impreuna cu Csaba la Australian Salsa Summit in categoria Professional Latin Couples cu cha cha cha.

3. Cine este partenerul tau?

Partenerul meu, Csaba Szirmai, din Ungaria de origine, a emigrat in Australia acum 16 ani. El a inceput la varsta de 11 ani cu dans sportiv. In Australia e renumit pentru participarea sa ca dansator si coregraf in spectacolele “Burn the floor”, “Dancing with the Stars”, “So you think you can dance”. Recent s-a mutat in Brisbane, astfel s-a ivit ocazia sa dansam impreuna. Inainte statea in Sydney unde a dansat in grupa de profesionisti a academiei de dans “Latin Motion” alaturi de Oliver Pineda. In lumea salsa a fost multiplu campion australian in salsa on1, iar anul trecut a castigat locul 1 la Salsa Solo Australia, locul 3 la World latin dance cup 2012 si locul 2 la World Salsa Summit, categoria Professional Salsa Solo Male. Acestea fiind doar cateva dintre succesele lui. Este extraordinar ca m-a ales pe mine sa-i fiu partenera.

4. Am urmarit categoria Cha Cha Cha Couple de anul acesta de la WLDC 2013 cu mare interes. Au fost coregrafii reusite, competitori puternici. Cum ti s-au parut celelalte cupluri? Dar ce parerea ai despre Jermmy Fabian Largacha si Daniela Leon, castigatorii titlului?

Ma bucur sa aud ca ati urmarit categoria de cha cha cha. Inseamna ca interesul creste. Dar asta se vede si din numarul perechilor care au participat anul aceasta la WLDC in aceasta categorie.

Intradevar, competitia a fost mult mai puternica decat oricand de pana acum. A fost o onoare sa impartasesc scena cu instructori renumiti si campioni anteriori cum e Christian Oviedo, Gaby Equiz-Jasso, Darlin Garcia, William Carpenter si altii. Cu totii sunt dansatori extrem de buni, cu multa experienta in spatele lor si au avut coregrafii foarte reusite, plina de inspiratie.

Jos palaria fata de Jeremy si Daniela, castigatorii locului I, mi-au placut. Au avut trucuri spectaculoase, muzicalitate reusita si prin prezenta lor scenica au reusit sa transmita caracterul stilului cha cha cha.

5. In Romania, cha cha cha este foarte putin prezent in cluburi, iar in scoli nu se preda foarte des acest stil de dans. La capitolul competitii din lumea salsa, prezenta Romaniei la categoria de cha cha cha este aproape inexistenta. Comparand, cat de popular este cha cha cha in Australia?

Interesul este in crestere cu siguranta. Muzica cha cha cha nu este una dominanta in cluburi si la congrese / festivaluri, dar e prezenta in mod regulat (depinde si de DJ). Iar la competitii incepe sa apara ca si categorie separata sau exista categorie “latin” unde apar tot mai multi care danseaza cha cha cha. Dupa cum s-a vazut si la WLDC, anul asta au fost 13 cupluri care au concurat in aceasta categorie, comparativ cu anul trecut cand au fost doar 4. Cam asta e tendinta si in Australia.

6. Sa ne intoarcem la campionatul de la Miami, vei concura si anul viitor?

Asta e o intrebare foarte buna. Mai ramane de vazut ce imi rezerva viitorul. Eu cu siguranta imi doresc sa mai concurez. Deocamdata ne pregatim cu cha cha cha (si poate si cu altele) la urmatorul concurs mondial, World Salsa Summit, intre 6-10 februarie, tot in Miami. Dupa care ne intoarcem in Australia. Iar anul viitor imi planific sa ma intorc acasa in Romania.

Mai multe detalii
Site Oficial Pagina Facebook Pagina Youtube

 

Leave a Reply

INTERVIURI