Home Profil Artist Ibrahim Ferrer

Ibrahim Ferrer

Nascut in anul 1927 in San Luis, langa Santiago de Cuba, Ibrahim Ferrer se numara printre legendele muzicii latino. In cea mai mare parte a carierei lui, Ferrer canta genuri muzicale  uptempo – guaracha si son, mult mai putin, preferatul lui, romanticul bolero. Ocazia perfecta pentru a canta bolero vine odata cu proiectul “The Buena Vista Social Club” cand, Ry Cooder si Juan de Marcos González  il conving sa interpreteze piese ca “Dos Gardenias”, piesa invatata cu mult timp inainte alaturi de legendarul Beny Moré.

Nume: Ibrahim Ferrer
Nascut: 20 februarie 1927, San Luis (Cuba)
Gen muzical: son, bolero
Instrumente: voce
Music groups: Los Bocucos, Buena Vista Social Club

BIOGRAFIE

Conjunto Sorpresa
Ibrahim Ferrer se naste la 20 Februarie 1927 in San Luis, un sat in apropiere de Santiago de Cuba. La varsta de 12 ani Ferrer ramane orfan supravietuind din vanzarea ziarelor si cantand pe strada. Peste doar doi ani isi incepe cariera profesionala cantand alaturi de Los Jovenes del Son, un grup vocal in care canta si varul sau. Mai tarziu se alatura grupului Conjunto Sorpresa. Cei doi tineri canta la diferita evenimente reusind astfel sa-si castige existenta.

Los Bocucos
In anii ‘50 este deja un cantaret de baza in grupul lui Pacho Alonso ceea ce-i permite sa se concentreze tot mai mult pe muzica. In anul 1959, grupul lui Alonso se muta in Havana, Ferrer ramanand cu ei pentru mai bine de 20 de ani. In 1970, denumirea grupului se schimba in Los Bocucos. In anul 1962, Los Bocucos fac un turneu european la invitatia Partidului Comunist, Ferrer avand ocazia la Moscova sa-l cunoasca pe premierul rus Nikita Khruschev. Dupa revolutie se muta cu familia in Havana, dar lipsa turistilor saraceste foarte mult Cuba si este fortat sa supravietuiasca dintr-o pensie foarte mica si lustruind pantofi.

Orquesta Chepin-Choven
Tot in anii ‘50 Ferrer colaboreaza cu Orquesta Chepin-Choven, un cunoscut cvartet infiintat de Bernardo Chauvin Villalón (Chovén) impreuna cu Electo Rosell “Chepín”. Impreuna cu grupul jazz al lui Electo Rosell, La Orquesta Chepín Chovén inregistreaza in 1955 unul din cele mai mari hit-uri ale lui: El Platanal de Bartolo.”
Notam aici si colaborarea din aceeasi perioada cu Beny More, nume legendar al muzicii cubaneze. Un foarte cunoscut bolero compus de Beny More interpretat de Ibrahim Ferrer: Como Fue

Buena Vista Social Club
Ibrahim Ferrer, desi refuza prima invitatie, devine unul din personajele principale din proiectul Buena Vista Social Club, un fenomen care a adus faima internationala indelung amanata unui grup de muzicieni cubanezi supravietuitori ai revolutiei, multumita unui album premiat cu Grammy in 1997 pentru Best Tropical Latin Performance si produs de Ry Cooder care a condus ulterior la un film documentar cu acelasi nume produs de Wim Wenders. Filmul a adus in prim plan publicului american cultura muzicala a Cubei, dar in acelasi timp creaza un portret distins al lui Ferrer – inalt, agreabil, un excelent cantaret de bolero, un om uitat de istorie, un talent imens care straluceste pe final de cariera.

Afro-Cuban All Stars
In anul 1996, Ferrer participa la World Circuit Sessions – un experiment muzical care a adunat laolalta muzicieni cubanezi si africani – in urma anuntului menit sa descopere acel cantaret old-style de bolero. In acest an el inregistreaza albumul A Toda Cuba le Gusta cu Afro-Cuban All Stars – o formatie cubaneza condusa de Juan de Marcos González – un album nominalizat la Grammy Award.

Alte premii:

  • In 1998 inregistreaza un album pentru casa de discuri EGREM: Tierra Caliente: Ibrahim Ferrer con Los Bocucos. Voce Ibrahim Ferrer, band leader Roberto Correra acompaniat Bocucos’s. Stil: son-jazz big band fusion.
  • In anul 1999 Ry Cooder inregistreaza primul album solo al lui Ferrer. In anul 2000 Ferrer, la varsta de 72 de ani, primeste un premiu Latin Grammy – Best New Artist. Anul urmator apare pe albumul Gorillaz cu piesa  Latin Simone (Qué Pasa Contigo?).
  • In anul 2004 Ferrer primeste un alt premiu Grammy, dar nu este primit pe teritoriul USA pentru a primi acest premiu sub restrictia impusa teroristilor, traficantilor de droguri sau a criminalilor periculosi, un motiv absolut hilar.
  • Ferrer inregistreaza in anul 2003 cel de-al doilea album solo, Buenos Hermanos si continua turneul pana in anul 2005.
  • Ultima inregistrare a lui Ibrahim Ferrer a fost Mi Sueño, un album dedicat stilului lui de suflet bolero. A fost publicat postmortem in anul 2006.

Ibrahim Ferrer se stinge din viata la varsta de 78 de ani in Havana pe 6 august 2006. Bogata mostenire muzicala se completeaza pe 23 Martie 2015, cand se lanseaza o colectie de piese ratacite ale celor de la Buena Vista Social Club, adunate si scoase la lumina intr-un album nou Lost and Found

Dance Glance TOP 10  –  IBRAHIM FERRER
TITLU ALBUM GENRE/STYLE
 El Son de la Santiaguera Tierra Caliente Son Montuno
 Esto Se Baila y Se Toca Tierra Caliente Son Montuno
 Bruca Manigua Buena Vista Social Club Son/Afro
 No tiene telarana Buenos Hermanos
 Boliviana Buenos Hermanos  Son
 Ay Candela Cuban Legends Son
 Guateque Campresino Buena Vista Social Club Son Montuno / Guajira
 Marieta  Buena Vista Social Club Son
 Compositor Confundido  Cuban Legends Son
 Dos gardenias Buena Vista Social Club Bolero
Mai multe detalii
Site Oficial Pagina Facebook Pagina Youtube

 

Leave a Reply

INTERVIURI