Salsero preda art terapie prin dans
Stanescu Sorin, cunoscut de noi ca Sorinel Sorinel Sorinel (conform profilului de pe Facebook), este unul dintre cei mai zambareti salseros ai comunitatii salsa din Bucuresti si nu numai. El este pasionat de dansurile latino si danseaza de foarte multi ani, iar in prezent este instructor in cadrul scolii Deco Dance din Bucuresti. In acest articol n-o sa va povestim insa cum si-a dezvoltat el aceasta pasiune, ci o sa vorbim despre art terapie, mai exact, despre cum foloseste Sorinel dansul ca modalitate de terapie si, totodata, despre zambetele pe care le aduce pe chipul unor copii cu sindromul Down.
Sorinel este voluntar in cadrul Asociatiei Down Bucuresti din anul 2013, unde, cu ajutorul art-terapiei prin dans, ii ajuta pe copiii cu sindromul Down sa devina ei insisi, sa se exprime liberi, sa devina increzatori in fortele proprii, sa comunice si sa relationeze, pe scurt, ii ajuta sa fie niste copii fericiti. Art-terapia le usureaza si le accelereaza acestora procesul de dezvoltare, integrare personala si interpersonala prin imbunatatirea starii fizice si psihice, cresterea capacitatii de comunicare si autoexprimare a sentimentelor si a trairilor personale.
I-am adresat lui Sorinel cateva intrebari si va invitam sa cititi care sunt realizarile lui in acest domeniu si sa aflati ce a invatat el, la randul lui, de la acesti micuti:
1. De cat timp esti voluntar la Asociatia Down Bucuresti si cum ai ajuns la ei?
Sunt voluntar la Asociatia Down Bucuresti din anul 2013 si am ajuns sa-i cunosc in urma invitatiei doamnei Carmen Mares (de la Salsa Galaxy Dance Company) de a participa si sustine un moment de dans la evenimentul Ziua Mondiala a Sindromului Down, din 21 martie 2013.
2. Povesteste-ne despre principala ta activitate de acolo. Ce ii inveti pe copii?
Principala mea activitate este sa-i invat sa danseze si sa le dezvolt capacitatea de a interactiona intre ei. Mai exact, art-terapie prin dans.
Scopul proiectului vizeaza imbunatatirea procesului de dezvoltare fizica si psihica, integrare personala si interpersonala a copiilor cu sindrom Down, prin intermediul terapiei prin dans.
Incerc sa creez un moment de bucurie in viata lor, si aici ma refer la fericirea cu care ei asteapta sedinta de dans. Momentul in care anunt ca incepe “dansul”, duce automat la o eliberare a stresului si ajunge sa-i tina concentrati la ceea ce urmeaza sa facem. Asta ii ajuta sa se concentreze si sa-si foloseasca atentia distributiva intre ei si catre mine.
Energia pe care ei o folosesc in momentul dansului este una foarte pozitiva (ma refer la bucuria cu care ei danseaza). Asta ii ajuta sa se elibereze si sa uite pentru cateva momente de dificultatile lor psihice si motrice.
Memoria lor este solicitata si acesta este un lucru foarte important pentru ei.
3. De cand ai inceput sa ii inveti pe micuti sa danseze ai observat o imbunatatire a starii lor? Ne poti da cateva exemple?
Desigur! 😀 In primul rand, feedback-ul parintilor este unul destul de important si ma refer la faptul ca vin la mine si imi povestesc cum acasa copilul lor danseaza vals auzind muzica la radio. De asemenea, cand merg pe undeva sau vine cineva in vizita la ei, ei (copii) ii invata pe altii Macarena :))))
Ritmul de acumulare a informatiei este destul de lent si va dau ca exemplu faptul ca a fost nevoie de aproximativ un an pana au reusit sa execute singuri cateva dansuri, de genul vals sau macarena. Au fost necesare cam 6 luni pana sa putem face piruetele (din pasi) pentru dansul “La Camisa Negra” – Juanes, insa, cu rabdare si multa repetitie, am reusit sa iesim in public si sa aratam oamenilor normali ca se poate. Spun asta deoarece pentru mine este una dintre cele mai mari bucurii personale! Momentul in care ei le arata oamenilor fara acest sindrom Down ca se poate si le demonteaza mitul “eu am doua picioare stangi” 🙂
4. Care a fost pentru tine cea mai mare provocare in activitatile intreprinse cu acesti copii?
In primul rand, sa lucrez cu ei a fost din capul locului cea mai mare provocare din viata mea.
Organizarea evenimentului din 21 martie 2014 din clubul Salsa for You, Ziua Mondiala a Sindromului Down este urmatorul moment ca dificultate de pe lista.
Aparitia si sustinerea momentului de dans pe scena Salii Palatului din Bucuresti si, nu in ultimul rand, fiecare aparitie a lor in mijlocul vostru (al dansatorilor din comunitatea salsa din Romania) este si a fost intotdeauna o provocare. Dorim sa le aratam dansatorilor bucuria pura, de a te exprima prin dans, si sa le transmitem motto-ul nostru “Prin dans, liber sa fiu eu” 🙂
5. Din tot ce ti-au spus copiii cu care lucrezi, ce ti-a placut cel mai mult?
Urmatoarea conversatie:
Ea: Domnul Sorin???
Eu: Da? 😀
Ea: Pot sa va dau un pupic??? 😀 😀
Ei nu vorbesc prea mult, insa transmit ceea ce vor sa-ti spuna. Cuvintele nu sunt cheia comunicarii intre mine si acesti copii 😉 Este de ajuns un mic gest (o atingere, o mangaiere pe mana sau o privire mai atenta in ochii celuilalt) si… ne-am inteles 😉
6. Din cate am observat noi, ai reusit o serie de performante cu micutii. Povesteste-ne despre ele. La ce competitii / concursuri ati participat?
Intr-adevar, am reusit (in cei aproximativ 2 ani) sa participam la o serie de evenimente frumoase, unde am reusit sa impresionam placut pe toata lumea. O sa enumar cateva dintre aceste evenimente, care au in mare parte legatura cu lumea salsa din Romania:
Anul 2013
- Evenimentul “Impreuna prieteni” editia a 4-a din Giurgiu
- Evenimentul de deschidere a studioului de dans Mania Latina
- Congresul National de Bachata din Bucuresti (organizat de Corazon Latino Romania)
- Sala Palatului Bucuresti (Show-ul ADB la invitatia fundatiei Licinium)
- 5’th Salsa Factory Aniversary (Festivalul organizat de Salsa Factory cu ocazia sarbatoririi a 5 ani de existenta)
- Serbarea de Craciun 2013-2014 organizata de ADB la Rin Grand Hotel
Anul 2014
- Ziua Mondiala a Sindromului Down, 21 martie 2014 (facut posibil cu sprijinul Salsa For You si Dice Media Production)
- Finala cupei Romaniei la fotbal cu proiectul “Limit’s Down”, organizat de fundatia George Ogararu
- Show-ul ADB la proiectul Romano-Macedonian “The MORE THE MERIER”, organizat de Colegiul National “Gheorghe Sincai”
- Aniversarea de 10 ani Salsa Galaxy Dance Company
- Salsa Christmas Party, organizat de Salsa Galaxy Dance Company in Old School Preoteasa
- Serbarea de Craciun 2014-2015 organizata de ADB in colaborare cu Asociatia Angels Down la Hotelul Marshall Garden Bucuresti
Competitii 2013 – 2014
Pe partea de competitii sportive as dori sa mentionez cateva dintre cele mai importante competitii la care au participat copiii Asociatiei Down Bucuresti, indrumati fiind de antrenorul Ionut Popescu:
- Jocurile regionale de gimnastica artistica Buzau (decembrie 2013 – 2014)
- Campionatul Municipal de atletism S.O. (aprilie 2013 – 2014)
- Eunice Kennedy Shriver (septembrie 2013 – 2014)
- Evenimentul sportiv organizat de Special Olympics
- Competitia de inot 2014
- Concurs de gimnastica artistica S.O. (ianuarie 2013, februarie 2014)
- Ziua Mondiala a Persoanelor cu Sindrom Down (martie 2013 – 2014)
Cele mai importante rezultate obtinute de copiii Asociatiei Down Bucuresti in 2014 au fost in cadrul Jocurilor Europene de Vara Special Olympics de la Antwerp, Belgia (septembrie 2014), unde au obtinut 18 medalii. Intreaga delegatie Special Olympics Romania a obtinut si a adus in tara nu mai putin de 45 de medalii: 17 aur, 18 argint si 10 bronz.
7. Ce parere au avut parintii de performantele si activitatile copiilor?
Parintii sunt extrem de fericiti de performantele si activitatile sustinute in cadrul Asociatiei Down Bucuresti. Sunt incantati pentru ca observa imbunatatirea in reactiile copiilor.
8. Ce iti place cel mai mult din timpul petrecut cu ei?
Dragostea, bucuria si fericirea sufleteasca, pe care mi le ofera NECONDITIONAT aceste minunate fiinte! 😀
9. Cati dintre parintii lor arata disponibilitate in sensul continuarii acestei activitati?
Toti :))