Home Interviuri Aristocratique Dance Team – Salsa Factory Pitesti

Iunie este luna copiilor, iar la acest capitol salsa este reprezentata cu gratie, talent si frumusete. Cu siguranta ati putut observa la festivalurile si congresele din tara trupe formate din copii. Pe noi ne bucura sa-i vedem de fiecare data, deoarece ei reprezinta viitorul comunitatii noastre si, daca ei sunt pasionati si indragostiti de acest stil de dans, atunci salsa va creste si va persevera in urmatorii ani.

Dance Glance isi doreste ca in urmatoarele saptamani sa prezinte trupele de salsa de copii de la noi din tara. Noi consideram ca este important sa-i cunoastem, sa afla povestile lor, pentru ca munca lor si mai ales a intructorilor lor sa fie apreciata.

Una din trupele de copii prezenta pe scenele din tara noastra este trupa Aristocratique Dance Team din cadrul Salsa Factory Pitesti, trupa infiintata in anul 2008 de Mirela Cretu, instructor si coregraf al scolii de dans Salsa Factory. Care este povestea acestei trupe, care sunt performantele si care sunt planurile lor de viitor am aflat direct de la Mirela:

1. Mirela, cum te-ai decis sa infiintezi o trupa de mici dansatori?

Totul a inceput atunci cand, fiind profesoara de limba franceza la Colegiul National Zinca Golescu din Pitesti, cu ocazia cercului pedagogic de limba franceza, mi s-a cerut de catre sefa de catedra (care-mi fusese si diriginta in anii de liceu) si membrii directiunii (care-mi stiau performantele din copilarie in materie de dans) sa pregatesc un program artistic deosebit, selectand copii dintre elevii clasei mele. Asadar, am selectat 4 fete si 4 baieti si am format o trupa pe care am numit-o Aristocratique, deoarece aveam un colaj de dansuri standard (vals lent – vals vienez – tango), nuanta francofona fiind data atat de pasiunea mea pentru limba franceza si profesia mea de atunci, cat si de evenimentul pentru care am pregatit coregrafia. Dupa acest eveniment, care a fost un succes, trupa a ramas intacta si a reprezentat liceul la toate competitiile si evenimentele scolare.

Acesta a fost momentul orientarii mele catre dans, incercand sa coregrafiez 8 adolescenti care nu luasera niciodata cursuri de dans. Capatand o oarecare notorietate, trupa a inceput sa fie chemata la diverse evenimente. Astfel, am intrat si in aria organizarii de evenimente. Incurajata de fosta mea diriginta care era, la momentul respectiv, si sefa mea de catedra (o adevarata doamna pe care o respect si datorita careia am invatat foarte multe lucruri), am deschis scoala de dans Aristocratique, unde curand am format o grupa de copii. Concomitent cu acestia am organizat impreuna cu Hello Pitesti, in cadrul Festivalului de Film Scurte Bune si Destepte un flash mob remember Michael Jackson, sincron pentru care am pregatit timp de 2 luni,60 de tineri, unii dintre acestia nu mai dansasera niciodata. Flash mobul a fost si acesta un succes, in urma lui am selectat noii componenti ai trupei Aristocratique, cei care sunt si astazi implicati in organizarea si showurile pentru evenimente.

Am lucrat cu ei o perioada, insa, dorindu-mi sa realizez altceva decat se facea in Pitesti la vremea aceea, am colaborat cu Casa de Cultura a Sindicatelor Mioveni, unde, din nou cu ajutorul unei doamne de nota 10, doamna directoare Elisabeta Panait, am selectat din grupele de elevi la care predam cursuri de dans, 8 copii cu care am facut o noua trupa Aristocratique Junior. Aceasta a fost perioada in care am inceput cursurile la Salsa Factory si mi-am propus sa trec cu acesti copii granita dansului sportiv catre salsa. Mi-am dorit sa incerc sa obtin performanta si in salsa, folosind informatiile din pregatirea de balet, gimnastica si dans sportiv. Si am incercat. Tot ceea ce stiu in materie de salsa am invatat de la instructorii mei, Simona Petric si Valentin Stefan, informatii pe care apoi le-am transmis mai departe acestor copii, iar ei au reusit sa atinga performante unice deocamdata pentru varsta lor, la noi in tara.

Datorita performantelor atinse de ei, am decis sa deschidem Salsa Factory Pitesti, reprezentata si acum de Aristocratique Dance Team.

Aristocratique Dance Team – Salsa Factory Pitesti

2. La cate concursuri au participat copiii si ce performante au obtinut pana acum?

Trupa de dans Aristocratique Dance de la Salsa Factory Pitesti s-a remarcat in mare masura prin performantele obtinute la concursurile de salsa. In 2011 si 2012 au castigat titlul de campioni nationali la sectiunea echipe, in 2012 fiind chiar invitati de insusi Albert Torres sa participe la World Latin Dance Cup – Miami 2012. Din pacate, desi am incercat sa gasim sponsori pentru a ne sprijini sa putem reprezenta Romania la Campionatul Mondial de Salsa, nu am reusit sa ajungem acolo.

interviu-licurici-copii-5-mare

Anul trecut ne-am prezentat, de asemenea, la Romania Latin Dance Cup, concurs organizat de Wilmark Dance Academy, cu 6 perechi de copii care au concurat cu coregrafii individuale. Se poate spune ca “am spart gheata”, deoarece castigatorii concursului, perechea formata din Bianca Balan si Mihai Militaru, declarati campioni ai Romaniei la salsa – juniori, au fost de asemenea invitati de Albert Torres, organizatorul Capionatului Mondial de Salsa, sa reprezinte Romania la categoria copii. Asa cum spuneam si mai devreme, nu am putut ajunge acolo din lipsa fondurilor necesare, calificarile oficiale fiind realizate momentan la noi in tara doar pentru profesionisti adulti. Este insa un inceput si, odata cu infiintarea Federatiei Romane de Salsa, vom putea promova performanta in salsa si la noi in tara.

Pe langa concursurile de salsa, copiii au participat la Cupa Dance Fever, in decembrie 2011, unde au castigat locul 1 la sectiunea echipe sincron, la categoriile dans sportiv, dans modern si folclor national si locul 2 la sectiunea folclor international, dansand o polka. Cel mai mare concurs pentru micii dansatori la care au participat a fost ESDU 2012, Romania Qualifications, unde au obtinut locul 3 national la sectiunea folclor stilizat.

3. Ce stiluri de dans practica ei?

Printre coregrafiile cu care ne-am prezentat la concursurile nationale de dans pentru copii sunt coregrafii de dans sportiv, bachata, salsa, musical ( The AristoCats – Pisicile Aristocrate), folclor national si folclor international (polka).

Aristocratique Dance Team – Salsa Factory Pitesti

4. Aveti in plan o coregrafie noua?

Anul acesta, pe langa coregrafiile individuale ale perechilor care vor dori sa participe la Romania Latin Dance Cup, vom avea o coregrafie de sincron-echipa la salsa si poate o vom “condimenta” si cu alte stiluri.

5. Ce varste au copiii si cat de greu este sa-i inveti o coregrafie de salsa cu acrobatii? Ii pregatesti singura?

Copiii de la Aristocratique Dance – Salsa Factory Pitesti au varste cuprinse intre 6 si 16 ani. Faptul ca invat copiii sa danseze este unul dintre cele mai frumoase lucruri, iar munca pe care o fac alaturi de ei, desi este solicitanta, o fac cu drag. Coregrafiile pe care ei le danseaza au uneori un grad de dificultate destul de mare in ceea ce priveste acrobatiile, insa am invatat impreuna sa avem incredere unii in altii, eu in ei si ei in mine, si pot spune ca suntem o mica familie.

Anul acesta am deschis o grupa noua de copii in Bucuresti, la Salsa Factory Dance Studio, unde ii asteptam pe cei care doresc sa-si implice copiii in fenomenul dansului, intr-o echipa frumoasa, si pe cei care doresc sa fructifice talentul artistic al copiilor, atat pe scena si competitional, cat si pentru dezvoltarea lor personala.

Galerie foto

 

Leave a Reply

INTERVIURI